Bekijk onze vakken en volg een lesje

Kies je vak

Talen

Op Oscar Romero worden 4 moderne vreemde talen gegeven: Engels, Duits, Frans en Spaans. Wat we bieden op taalgebied:

Bij het vak Frans besteden we veel aandacht aan spreekvaardigheid. In de brugklassen maken we gebruik van de actieve Canadese methode AIM. Met deze methode ga je eerst veel spreken en luisteren, daarna pas lezen en schrijven.

Als enige school in West-Friesland kun je op Oscar Romero op de havo en het vwo het vak Spaans volgen. In de onderbouw krijgt iedere vwo-leerling Spaans. In de bovenbouw van havo en vwo kun je Spaans als examenvak kiezen.

Duits leren doe je op een manier die door onze leraren Duits bedacht is en waarmee ze een landelijke prijs hebben gewonnen. De naam van de digitale methode? Voll Wooky!

En is er ook veel aandacht voor de kernvakken Nederlands en het vak Engels, waar je op het Oscar versneld examen in kunt doen. Ook kun je op het vwo al vanaf de brugklas het speciale Anglia-programma volgen waarmee je voor Engels een internationaal geldig en hoog aangeschreven Anglia-diploma op verschillende niveau’s kunt behalen. Internationale diploma’s kun je ook behalen bij Spaans en Frans: bij het Spaanse instituut Cervantes het DELE-examen en bij de Alliance Française het Delf-examen.

Exacte vakken en informatica

De exacte vakken zijn: biologie, natuurkunde, NLT (natuur, leven en technologie), scheikunde en wiskunde. Op het Oscar Romero willen we leerlingen enthousiast maken voor de exacte vakken. Dat willen we omdat we zelf exact leuk vinden, maar ook omdat er een tekort is aan mensen die een exact beroep kiezen.  We proberen je niet alleen enthousiast te maken voor exact in de lessen, maar ook door gastlessen en excursies.

Houd je van technologie? Dan zit je goed op Oscar, want je kunt meteen in de brugklas kiezen voor de Technologielijn. Je krijgt dan twee uur in de week extra techniek en doet allerlei leuke projecten.

NLT (natuur, leven en technologie) is een combinatie van de vakken Biologie, Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde. NLT is een erg leuk en gevarieerd vak dat wordt gegeven in de bovenbouw van havo en vwo! En… lang niet alle scholen geven het, maar wij wel!

Uit onderzoek van de leerlingen uit 2 vwo blijkt dat leerlingen op Oscar wiskunde het op een na leukste vak vinden (op nummer twee na gym). Wiskunde op Oscar is niet alleen maar leuk maar ook goed, want zowel regionaal als landelijk zet de sectie wiskunde zeer goede resultaten neer.

Het vak informatica, dat in de bovenbouw wordt aangeboden, is een “doe” vak. 

Je gaat aan de slag met je eigen website, je bouwt spellen en je leert over het nut van databases. En wat te denken van het aansturen van een robotarm of een 3D-apparaat. 

Natuurlijk leer je ook hoe een computer in elkaar zit. 

Maatschappijvakken

De maatschappijvakken bereiden je voor op je rol als burger in in onze steeds veranderende samenleving.

Dat geldt bijvoorbeeld voor het examenvak bedrijfseconomie waar je onder andere leert over ondernemerschap via het project Spannend Ondernemen en zelfs een officieel diploma kan halen voor Elementair Boekhouden. Bij economie leer je bijvoorbeeld hoe jouw dagelijks leven wordt beïnvloed door de economie en het economisch beleid van de overheid.

Bij aardrijkskunde leer je ook de hedendaagse wereld te begrijpen. Belangrijke problemen, zoals klimaatverandering, worden zowel vanuit de fysische als de sociale geografie behandeld. We behandelen vragen als: Heeft klimaatverandering nu écht invloed op natuurrampen? Wat is de invloed ervan op economie en leefomgeving? En hoe kan een duurzame wereld eruitzien?

Bij het vak geschiedenis krijg je niet alleen kennis over het verleden, maar leer je ook hedendaagse gebeurtenissen te begrijpen. Je leert ook kritisch om te gaan met informatie en  “echt” nieuws van “nep” nieuws te onderscheiden.

Het examenvak maatschappijleer helpt je te begrijpen wat er in de samenleving gebeurt. Je leert om – zelfstandig en met anderen – problemen in de samenleving van verschillende kanten te bekijken en ontdekt wie er een belangrijke rol spelen bij de oplossing ervan.

Het vak wetenschapsoriëntatie (WOA) of Research wordt gegeven in klas 1 t/m 5 van het vwo. Je leert er onderzoek te doen, samen te werken en te presenteren. Het bereidt je voor op de universiteit én op het maken en presenteren van het Profielwerkstuk. Mediawijsheid en het aanleren van een nieuwsgierige “wetenschappelijke” houding vormen een belangrijk onderdeel van het vak.

Kunst & Sport

Kunst en cultuur

Ben jij creatief, houd je van dingen maken en bedenken? Dan ben je bij het Oscar Romero aan het goede adres! Kunst en cultuur staat bij ons namelijk hoog in het vaandel. 

 

Gedurende de hele onderbouw heb je vakken zoals muziek, tekenen en handvaardigheid. In de bovenbouw kun je kiezen om hier examen in te doen. Naast de bezigheden in de lessen zelf, zijn er schoolbreed ook veel activiteiten die te maken hebben met kunst en cultuur. Zo is er een knallende drumdag rond het thema Afrika en volg je in de tweede klas verschillende dansworkhops. Alle 3e klassen brengen een bezoek aan schouwburg Het Park om een theatervoorstelling te bekijken en leren bij de Blauwe Schuit en de Hoornse Muziekschool van alles over bijvoorbeeld cartoons of rap. De leerlingen in de 4e klas maken een eigen theatervoorstelling bij het vak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming), verdiepen zich in fotografie en maken zelfs een film. Wie weet mag jouw film vervolgens wel mee naar het Nederlands Film Festival voor Scholieren!? We werpen een blik op architectuur, ontdekken de musea in Amsterdam, bezoeken een opera of balletvoorstelling in de Stopera, gaan op de fiets door de beeldentuin van het Kröller Müller museum en schminken de mooiste wonden bij de theaterdagen. Doe je mee?

En dat je meer wilt, dat snappen wij volledig – daarom ben je van harte welkom bij de Kunstlijn! Vanuit ons nieuwe Open Atelier ontstaan de mooiste ideeën, de gekste beelden en de leukste vrienden, tot snel! 

Sport
Houd je van sport? Dan zou het Oscar Romero wel eens goed bij jou kunnen passen, want je kunt in klas 1 tot en met 3  de Sportlijn volgen. Naast de gewone gymlessen, volg je dan twee uur in de week extra sportlessen of activiteiten. Met als grote afsluiting in het 3e jaar een week naar de Weissensee in Oostenrijk om daar de Alternatieve Elfstedentocht te schaatsen. Ook als je niet kiest voor de Sportlijn kun je meedoen aan allerlei toernooien binnen en buiten de school. 

Na de Sportlijn kun je in de bovenbouw gym (LO 2 of Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM)) kiezen als examenvak. De LO-docenten geven ook ALO- en CIOS-training en al meer dan vijfentwintig jaar wordt er een skireis georganiseerd.

Oscar Romero is daarnaast al ruim vijftien jaar een Topsport Talentschool: hier kun je als talent of jonge topsporter onderwijs en sport combineren.
Met Tabor X-Tra! kun je kennismaken met allerlei verschillende sportactiviteiten.